Schenking oorlogscollectie aan Chabot Museum

28/11/2018 door Tamara

Gisteren is ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Chabot Museum aan het Museumpark de oorlogscollectie bestaande uit 26 werken van kunstenaar Henk Chabot (1894-1949) officieel als schenking overgedragen aan het Chabot Museum door initiatiefnemer Christien Grootveld-Parrée.

De oorlogscollectie is van grote waarde voor Rotterdam en vormt een uniek en indrukwekkend  tijdsdocument waarin Chabot de mens en het oorlogsleed heeft verbeeld in indringende schilderijen van vluchtelingen, onderduikers en gevangenen. Chabot heeft zelf de wens uitgesproken dat hij graag zou zien dat deze serie werken bijeen zou blijven. De kerncollectie van 26 schilderijen is begin jaren negentig aangekocht van Dirk en Cornelia Tol-Breugem door de initiatiefnemers van het Chabot Museum Rob en Christien Grootveld.

Christien Grootveld neemt afscheid als voorzitter van het bestuur van het Chabot Museum en draagt het voorzitterschap over aan Ivo Opstelten. Opstelten: “De collectie is de basis van het museum, maar kan niet los worden gezien van het woonhuis. Ze passen prima bij elkaar. Als je hier rondwandelt, valt er een bepaalde rust over je heen. Het museum is een pareltje in de stad, het is een ervaring die je niet snel vergeet.”

De monumentale witte villa aan het Museumpark is ter gelegenheid van het jubileum aan binnen- en buitenzijde gerenoveerd. Vanaf 27 november is het museum weer in volle glorie geopend voor publiek met de jubileumtentoonstelling Chabot van Rotterdam. Daarin alle aandacht voor het werk van de kunstenaar waar het museum voor internationaal expressionisme zijn naam aan ontleent: schilder en beeldhouwer Henk Chabot.