NBE selecteert jong talent voor Nieuwjaarsconcert

28/11/2018 door Tamara

AMSTERDAM – Dertien jonge componisten zijn geselecteerd voor de Finale van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Deze Finale vindt plaats op zondag 23 december in TivoliVredenburg in Utrecht als onderdeel van Open Ears – De Dag van het Componeren.

Bijna 100 componisten stuurden dit jaar een compositie in voor de compositiewedstrijd. Afgelopen weekend vonden de spannende halve finales plaats in het Akoesticum in Ede.
24 componisten uit heel Nederland streden daar voor een plek in de Finale, het slotstuk van deze compositiewedstrijd voor jonge componisten t/m 18 jaar. De halve finales hadden alles wat het Nieuwjaarsconcert zo bijzonder maakt: opwinding, lol, ontroering en vooral heerlijke muziek.

Op zondag 23 december spelen de laatste dertien componisten tijdens de Finale en gaat het om een plek in het Nieuwjaarsconcert, in het Concertgebouw in Amsterdam, uitgezonden op tv door BNNVARA. Na deze Finale is bekend welke drie componisten daar op het podium zullen staan met het NBE.

Al meer dan 25 jaar bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert, voor iedereen t/m 18 jaar, haar kracht. Niets mooiers dan je eigen muziek te bedenken en die vervolgens uit te voeren met topmusici in een concertzaal met publiek!

De jonge componisten die nog in de race zijn:

Bregtje van Schaijik (17) uit Venhuizen
Jeroen Op de Beek (16) uit Delft
Fook Sars (15) uit Utrecht
Freek Mol (18) uit Utrecht
Melisse Markesteijn (12) uit Den Haag
Merijn Martens (15) uit Bilthoven
Sijmen MacDonald & Teun de Vries (16) uit Goënga
Nynke Gijsen (16) uit Heeg
Laura Eisenga &  Max Dorst (16) uit Groningen
Casper Groep (12) uit Krommenie
Casper Jeukendrup (14) uit Velp
Jasper de Bock (14) uit Best
Harm Kolen (13) uit Goirle

SPEELDATUM FINALE
zondag 23 december, 15:00 uur TivoliVredenburg, Utrecht

De Finale is onderdeel van Open Ears – De Dag van het Componeren. Op deze dag staat de (jonge) componist centraal. Iedereen is welkom om in TivoliVredenburg te komen luisteren naar de openbare repetitie én de finale van de Compositiewedstrijd. Dat niet alleen, al vanaf 12.30 uur zijn er workshops, optredens en nog veel meer voor jong en oud!

OVER DE COMPOSITIEWEDSTRIJD

Jaarlijks ontvangt het NBE meesterwerken van vele (piep)jonge componisten voor de compositiewedstrijd. Solowerken, duo’s, popliedjes, muziek voor een band of een stuk geschreven voor (leden van het) jongNBE! Componeren is niets meer of minder dan je eigen muziek verzinnen. Of je het nu speelt, zingt, in je eentje, met je band, een vriend(in), muzikanten uit je eigen orkest, jazz- of steelband: alles mag en alles kan, in alle stijlen. Het enige dat telt is dat het zelf verzonnen is! De jonge componisten maken kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

MEER INFORMATIE
www.nbe.nl/componeren