Mondriaanhuis wint German Design Award Gold

17/12/2018 door Tamara

Het Mondriaanhuis is onderscheiden met een Gold-award tijdens de German Design Awards 2019. Deze prestigieuze, internationale architectuur- en designprijzen worden jaarlijks uitgereikt door de German Design Council. Het Utrechts bureau Tinker Imagineers bedacht het multimedia-concept van het Mondriaanhuis waarover de vakjury nu oordeelt: ”De geslaagde mix van digitale en analoge elementen is overweldigend maar zeker niet ondoordacht. Bovendien informatief, zonder de bezoeker daarbij te overrompelen. Dit alles in een aantrekkelijk decor dat plezierig en ontspannend overkomt”.

Multimediale reis
Bezoekers reizen in het geboortehuis van Piet Mondriaan door het leven van de eigenzinnige pionier van abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk, en van Amsterdam via Parijs en London uiteindelijk naar New York. Ze ontdekken zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

De reis start met een door Tinker Imagineers ontworpen video-installatie van Mondriaans oeuvre. Een muzikaal beeldverhaal dat de bezoekers meeneemt, via zijn vroege landschappen en de kleurrijke zeegezichten, naar zijn karakteristieke abstracte wereld. In zijn laatste levensjaren in New York begon Mondriaan als het ware opnieuw – hij bevrijdde zich van de zwarte lijnen, en hij vond nieuwe ruimte in zijn werk. Bezoekers stappen in de zaal New York in Mondriaans droomwereld, waar zijn werk, de stad en zijn favoriete muziek in een audiovisueel spektakel samensmelten.

Sinds de heropening begin 2017 ontving het Mondriaanhuis al veel positieve reacties op het multimedia-concept. Met de German Design Awards behoort het museum nu voor de tiende keer tot de finalisten van een (inter)nationale prijs.

Meer informatie over de German Design Awards en het volledige juryrapport: https://www.german-design-award.com/en/the-winners/gallery/detail/25466-mondriaan-huis.html