Helden en Schurken lezing 19 april in Verzetsmuseum Amsterdam

10/04/2018 door Tamara

In het voorjaar van 1943 leggen honderdduizenden Nederlanders, verspreid over het land, het werk neer. Zij protesteren hiermee tegen de oproep aan de Nederlandse oud-militairen om te werken in de Duitse oorlogsindustrie. In de lezingenserie Helden & Schurken gaat NIOD-medewerker Erik Somers in gesprek over deze gebeurtenis met schrijver en programmamaker Ad van Liempt, en met Brita Röhl, nabestaande van een gefusilleerde staker.

De April-meistakingen van 1943 worden gezien als het keerpunt voor het verzet. De nazi’s reageren meedogenloos op dit protest. Tweehonderd Nederlanders sterven voor het vuurpeloton of in strafkampen. Onbekend is dat veel lichamen van gefusilleerde stakers nooit zijn terug gevonden.

Ad van Liempt is journalist, tv-programmamaker en auteur van diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog. Brita Róhl is de kleindochter van Frits Loep. Loep was leidinggevende bij Stork Hengelo en werd er door de Duitse bezetter van beticht dat hij de stakingen had gesteund. Hij is op een geheime plek gefusilleerd en zijn lichaam is nooit gevonden.

In aansluiting op de lezing wordt het boek Er hoeft er maar één te beginnen; de April-meistaking 1943;  van Petra Wolthuis gepresenteerdAd van Liempt en Brita Röhl  nemen een eerste exemplaar van het boek in ontvangst. 

Serie Helden & Schurken
De jaarlijkse bijeenkomstenserie Helden & Schurken organiseert het Verzetsmuseum in samenwerking met NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, VPRO en Historisch Nieuwsblad. Dit jaar sluit de serie aan bij het Jaar van Verzet 2018.

19 april, 15.30 uur tot 17.00 uur
April-meistakingen
Historicus Erik Somers in gesprek met journalist, schrijver en programmamaker Ad van Liempt en nabestaande Brita Röhl

17 mei, 15.30 uur tot 17.00 uur

Studentenverzet
Verzetsmuseum-directeur Liesbeth van der Horst spreekt met historicus Jeroen Kemperman.

Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61.
Aanvang: 15.30 uur, zaal open 15.00 uur.

Prijs per lezing: € 14,- .
Vrienden van het Verzetsmuseum en NIOD en lezers Historisch Nieuwsblad, houders Museumkaart en Stadspas Amsterdam: € 10,- per lezing.
Gratis op vertoon van een studentenkaart.
Prijs inclusief toegang tot het museum en een drankje na afloop.

Kaarten online via www.verzetsmuseum.org of aan de kassa van het museum.