Explosiegevaar! wegens succes verlengd tot 6 januari 2019

05/10/2018 door Tamara

De tentoonstelling Explosiegevaar! wordt wegens succes verlengd en is te zien tot en met 6 januari 2019. Bezoekers reageren enthousiast op de manier waarop het verhaal in beeld wordt gebracht. 75 jaar na de aanslag is de verzetsdaad opnieuw te beleven in een interactieve tentoonstelling met een 3D-audiotour.

In de tentoonstelling Explosiegevaar! ontdekken de bezoekers waarom de aanslag werd gepleegd, hoe deze plaatsvond en wat het aangrijpende gevolg was. Ze maken kennis met de zes kunstenaars die de aanslag beraamden: Gerrit van der Veen, Willem Arondéus, Frieda Belinfante, Willem Sandberg, Johan Brouwer en Koen Limperg. Met een 3D audiotour lopen bezoekers van kamer naar kamer door een levensgroot stripverhaal. Verteller Eric Corton neemt ze mee in het verhaal en nodigt uit om mee te denken. Bijvoorbeeld over de discussies die de beramers voerden over het gebruik van geweld. En over de vraag of de aanslag, waarvoor de bezetters twaalf verzetsmensen hebben gefusilleerd, het wel waard is geweest.

Bezoekers zijn enthousiast
Bezoekers zijn onder de indruk van de manier waarop het verhaal wordt verteld: “Huiveringwekkend! Je zit er middenin.”; “Prachtig concept en uitwerking. Een licht schijnen op wat vroeger was en later misschien wel komt. Precies zoals een museum te werk zou moeten gaan.” En “Spannende en mooi vormgegeven audiotour.”, zijn enkele van de vele lovende reacties op de tentoonstelling.

Het verhaal
Zaterdag 27 maart 1943, 21.15 uur. Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, verkleed als politieagenten, dringt met een smoes het bevolkingsregister van Amsterdam binnen. Ze overmeesteren en verdoven de echte politieagenten en slepen hen naar Artis. Binnen smijten ze de persoonskaarten van de Amsterdammers uit de stalen archiefkasten en brengen ze explosieven aan. Bijna twee uur later haasten de verzetsmensen zich uit het pand. Op de deur hangen ze een bordje: EXPLOSIEGEVAAR! Even later klinken er harde knallen. Door de uitslaande brand kleurt de hemel rood. De aanslag is gelukt.

Explosiegevaar! is gemaakt in samenwerking met het jongerenteam van het Stedelijk Museum Amsterdam (Blikopeners), ontwerpbureau Trapped in Suburbia en Big Orange Audio Experiences. De tekeningen in Explosiegevaar! zijn van de jonge tekenaar Rob Worst. Een aantal bekende acteurs, zoals Jacqueline Blom, Robert de Hoog, Sebastiaan Labrie hebben stemmen van de verzetsstrijders ingesproken.