Debat over de beeldvorming van het verzet in Verzetsmuseum Amsterdam

30/01/2018 door Tamara

Het verzet had vlak na de oorlog een onaantastbare heldenstatus, totdat het uit gewone mensen bleek te hebben bestaan. In de tweede bijeenkomst van de lezingenserie Helden & Schurken 2018 spreekt Jos Palm met oorlogshistoricus Bas Kromhout en met schrijver Jan Brokken, auteur van de bestseller De Vergelding, over de kijk op het verzet. 

Het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog was en is voor velen een bron van inspiratie. Vaak wordt gewezen op de morele betekenis van verzet en op de heilzame werking op de moraal van de Nederlandse bevolking. Maar hoe effectief waren de verzetsdaden?  Bereikten verzetsgroepen met hun acties concrete doelen: mensenlevens redden, het bezettingsregime verlichten of de vijandelijke oorlogvoering saboteren?

Bas Kromhout is historicus en journalist. Hij schrijft voor diverse media. Kromhout debuteerde met het boek Fout geboren over kinderen van foute Nederlanders. Hij promoveerde op een biografie van de Nederlandse SS’er Henk Feldmeijer en werkt momenteel aan een biografie van Hendrik Verwoerd, de architect van de apartheid in Zuid-Afrika.

Jan Brokken studeerde politieke wetenschappen in Bordeaux, werkte voor dagblad Trouw en weekblad Haagse Post en behoorde tot de spraakmakendste journalisten van zijn generatie. Vanaf 1986 heeft hij zich volledig toegelegd op het schrijven van boeken. In 2014 verscheen van zijn hand De vergelding. In dit boek reconstrueert Brokken de gebeurtenissen rond een sabotageactie in 1944, waarbij een Duitse soldaat de dood vond. De vergelding van de bezetter was verschrikkelijk.

Aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen ontrafelt de schrijver de gebeurtenissen. Wie pleegde de aanslag en waarom?

Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen?

Lezingenserie Helden & Schurken,

Gebruik en misbruik van verzet is een bijeenkomst in de jaarlijkse lezingenserie Helden & Schurken. Het Verzetsmuseum organiseert de bijeenkomsten in samenwerking met NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, VPRO en Historisch Nieuwsblad. Dit jaar sluit de serie aan bij het Jaar van Verzet 2018.

15 februari, 15.30 uur tot 17.00 uur
Gebruik en misbruik van verzet
Jos Palm spreekt met oorlogshistoricus Bas Kromhout en schrijver Jan Brokken

15 maart, 15.30 uur tot 17.00 uur

Homoseksuelen in verzet
Oud NIOD-directeur Marjan Schwegman spreekt met documentairemaakster en biografe Toni Boumans en met homo-historicus Theo van der Meer

19 april, 15.30 uur tot 17.00 uur
April/mei-stakingen
Clairy Polak in gesprek met historicus Ad van Liempt en enkele nabestaanden van de stakers.

17 mei, 15.30 uur tot 17.00 uur
Studentenverzet
Verzetsmuseum-directeur Liesbeth van der Horst spreekt onder meer met historicus Jeroen Kemperman.

Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61

Aanvang: 15.30 uur, zaal open 15.00 uur.

Prijs per lezing: € 14,- .
Vrienden van het Verzetsmuseum en NIOD en lezers Historisch Nieuwsblad: € 10,- per lezing

Gratis op vertoon van een studentenkaart.
Prijs inclusief toegang tot museum en drankje na afloop.

Kaarten online via www.verzetsmuseum.org of aan de kassa van het museum.