Blossom Books lanceert speciale website voor onderwijs

08/05/2019 door Tamara

Utrecht – Vanaf vandaag staat de nieuwe onderwijswebsite van Blossom Books online: www.blossombooks.nl/onderwijs. De uitgeverij, die is gespecialiseerd in boeken voor jongeren, liet deze website bouwen om docenten wegwijs te maken in het boekenaanbod voor jongeren. Op de website zijn gratis leesfragmenten, lesbrieven en docentenhandleidingen te vinden. Ook vindt de docent er achtergrondinformatie over de geselecteerde boeken.

Op de website is een selectie gemaakt van het fonds van Blossom Books, waarbij gebruik gemaakt is van de criteria die de vakjury voor de prijs ‘Beste boek voor jongeren’ hanteert.* Er is een filterfunctie waardoor de docent kan zoeken op bijvoorbeeld genre, thema, onderwijsniveau (VMBO, HAVO, VWO) en Nederlandstalige auteurs. Per titel geeft de uitgever extra achtergrondinformatie en enkele notities (bijvoorbeeld gewonnen prijzen, opmerkingen over de stijl en/of opmerkingen over de inhoud). Ook zijn er via aparte buttons diverse downloads beschikbaar. Voor de lesbrieven werkt de uitgeverij samen met Caroline Wisse, die zelf docent is maar ook werkt voor Didactief Online en Curriculum.nu.

“Wij geloven dat alle jongeren van lezen kunnen houden.”

Eigenaar en uitgever Myrthe Spiteri is onzettend blij met de website: “Wij geloven dat álle jongeren van lezen kunnen houden, als ze maar het juiste boek vinden. Op onderwijsbijeenkomsten merkten we dat het voor docenten soms moeilijk was om goede boeken te vinden waar de leerlingen plezier aan zullen beleven, terwijl die boeken er echt wel zijn. Daarom lieten we deze website bouwen; om de docent zo te ondersteunen. Het is mijn droom om alle jongeren te kunnen laten ervaren hoe mooi lezen kan zijn, en dat leesplezier kan voor sommigen beginnen in het onderwijs. Hopelijk komt deze droom zo iets dichterbij.”

De missie van Blossom Books 

De belangrijkste missie van Blossom Books is jongeren aan het lezen krijgen én houden. Leesplezier staat bij de uitgeverij voorop, en zij pleiten voor het loslaten van de verplichte leeslijst in (met name) de onderbouw van het VO. Dit sluit aan bij het advies dat gisteren werd aangeboden aan het ministerie van onderwijs. Tevens erkent de uitgeverij de maatschappelijke functie van boeken, en hebben zij een fondsdeel met boeken met maatschappelijke thema’s (discriminatie, religie, LHBTQ+). Daarnaast zijn zij erg scherp op het creëren van een aanbod met diverse hoofdpersonen. Zij willen hiermee ervoor zorgen dat jongeren met verhalen vanuit zoveel mogelijk perspectieven in aanraking komen.

De website is gebouwd door Toeps Media. De aankomende periode zal de site aangevuld worden met meer lesbrieven en inkijkexemplaren. Docenten wordt aangeraden zich aan te melden voor de nieuwsbrief waarin maximaal 1x per maand belangrijk nieuws voor het onderwijs wordt gedeeld.

* De criteria zijn die worden gehanteerd door de vakjury zijn:

  • Een goede roman voor jongeren moet schuren, je aan je lurven het verhaal in trekken, confronteren, vragen oproepen en aanzetten tot discussie.Zo’n roman biedt een veelzijdige verfrissende en verrijkende blik op jezelf, de ander en de wereld;
  • Belangrijk is dat de protagonist als adolescent ontwikkelt. Als in een geloofwaarde queeste naar het eigen ik, in een originele, beeldende taal.