Volgende week ‘Tohoku Girls’ in Japanmuseum SieboldHuis

16/06/2017 door Tamara

Deze zomer heeft Japanmuseum SieboldHuis een grote privécollectie handgemaakte poppen te logeren. De karakteristieke houten poppen in de tentoonstelling ‘Tohoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan’ tonen de liefde en ambachtelijke vaardigheden van de poppenmakers. Dit eeuwenoude ambacht wordt van generatie op generatie doorgegeven en elke pop wordt met veel zorg en aandacht gemaakt. Door hun simpele en cilindrische vorm zijn de dames duidelijk herkenbaar. Toch is elk exemplaar uniek en de oplettende kijker ontdekt al snel de enorme variatie aan kleur, vorm, grootte en beschildering.

Deze houten ‘kokeshi’ komen oorspronkelijk uit de regio Tohoku in het noordoosten van Japans grootste eiland Honshu. Het landschap van Tohoku kenmerkt zich door bergen, bossen, vulkanen en witte, koude winters. De natuurlijke warmwaterbronnen zijn al jaren een toeristische trekpleister. Ambachtslieden en houtbewerkers maakten verschillende huishoudelijke artikelen zoals kommen en schalen van esdoorn of kornoeljehout. Van hetzelfde materiaal werden zo’n tweehonderd jaar geleden de allereerste poppen gemaakt. Het speelgoed werd een populair souvenir voor de toeristen, waardoor de poppen al snel in het hele land bekendheid kregen.

Het maken van kokeshi is een tijdrovend een veelzijdig productieproces en wordt gezien als een traditioneel Japans volksambacht. Het maakproces begint bij het vellen van de juiste boom, het verwijderen van de bast, het opbergen en drogen van het hout, het smeden van eigen gereedschap, het snijden van de pop en uiteindelijk het beschilderen van de kokeshi.  Dit vakmanschap wordt nauwgezet van generatie op generatie doorgegeven.

De ruim tweehonderd handgemaakte kokeshi in deze tentoonstelling zijn allemaal uniek. Zo’n 160 specialistische houtbewerkers uit 11 regio’s ontwikkelden elk hun eigen stijl. Iedere stijl kenmerkt zich door een bepaalde vorm, de bevestiging van het hoofd, de haardracht, patronen en gezichtsuitdrukkingen. De poppen zijn veel meer dan speelgoed alleen, want door hun schattigheid, eenvoud, charme, het vakmanschap waarmee ze gemaakt zijn, het unieke en decoratieve karakter zijn deze traditionele poppen populaire en gewilde verzamelobjecten.

In de tentoonstelling wordt een film getoond waarin te zien is hoe deze bijzondere poppen gemaakt worden. Geïnspireerd geraakt door de tentoonstelling? In de zomervakantie worden meerdere kokeshi-workshops georganiseerd. Kijk op www.sieboldhuis.org voor het actuele activiteitenprogramma.

Vanwege de opening van de tentoonstelling ‘Tohoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan’ is de Japanse kokeshimaker Yasuhiro Sato op zaterdag 24 en zondag 25 juni, tussen 14.00 – 16.00 uur aanwezig in het museum om het ambacht van kijishi (houtbewerker) te demonstreren.

Gelijktijdig met ‘Tohoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan’ is er de tentoonstelling ‘Het gemaakte landschap. Foto’s van Shibata Toshio’. Een selectie foto’s toont vanuit een indrukwekkend perspectief de visuele schoonheid en het spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur.