Boeren, burgers en buitenlui tijdens Open Monumentendag 2017

01/09/2017 door Tamara

Amsterdam – In aanloop naar de 31e editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag valt op hoeveel soorten erfgoedinstellingen en andere type organisaties elkaar weten te vinden bij het opzetten van de vele mooie programma’s. Dit jaar is het thema Boeren, burgers en buitenlui. Naar schatting gaan in het weekend van 9 en 10 september zo’n 5000 monumenten open, waarvan velen hun specifiek op het thema geïnspireerde verhaal overdragen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door ruim 300 lokale comités.

Aanbod tijdens Open Monumentendag 2017

Veel comités grijpen het thema aan om inzicht te geven in de ruimtelijke en cultuurhistorische ontwikkeling van hun regio. Door heel Nederland zijn diverse soorten routes af te leggen; te voet, te fiets, per kar of per tram. Binnen het thema worden monumenten opengesteld die op allerlei manieren de verbinding tussen de stad en het platteland schetsen, zoals sluishuisjes, molens, boerderijen en gemalen. Het publiek kan dit jaar ook veel op straat beleven. Kunstenaars, artiesten en vrijwilligers doen oude ambachten en volkstradities herleven. ’s Avonds kunnen maaltijden genoten worden, lezingen en workshops worden bijgewoond en zijn er zelfs nachtelijke ontdekkingstochten.

European Heritage Days

De BankGiro Loterij Open Monumentendag is onderdeel van het Europese evenement European Heritage Days waaraan 50 landen deelnemen. Het Europese thema is “Discover Nature Together”; de aanleiding om in Nederland met het thema “Boeren, burgers en buitenlui” de nadruk te leggen op de agrarische geschiedenis en de relatie tussen de stad en het buitengebied.

Landelijke opening in gemeente Westerveld

De landelijke opening van Open Monumentendag 2017 wordt op donderdag 7 september verricht door prof. mr. Pieter van Vollenhoven, die zich al jarenlang inzet voor het behoud van monumenten. Het decor van de publiek toegankelijke opening is Landgoed Overcinge te Havelte, alwaar geïnteresseerden het officiële startsein kunnen bijwonen. Andere sprekers tijdens de opening zijn de gedeputeerde van provincie Drenthe Cees Bijl, Erik van Schelven – wethouder gemeente Westerveld en Roland van Schelven – vice-voorzitter stichting Nederland Monumentenland. Gemeente Westerveld zet gedurende het hele weekend sterk in op de beleving van het thema. Dit gebeurt aan de hand van verhalenvertellers, theatervoorstellingen, opera en streektaalmuziek. Al op vrijdag 8 september zijn er festiviteiten. Voor kinderen staat een spectaculaire tokkelbaan vanaf de toren van de Clemenskerk klaar.

Open Monumenten Klassendag

Zoals gebruikelijk vindt op de vrijdag voorafgaand aan Open Monumentendag de Open Monumenten Klassendag plaats. Dit jaar zullen wederom zo’n 20.000 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen op pad gaan om monumenten te ontdekken. Zowel een les in de klas als een bezoek aan een monument in de directe omgeving behoren tot dit succesvolle initiatief van het landelijk projectbureau Open Monumentendag.